Dödsplanets pilot frågas ut

Utredarna av helgens dödliga flygkrasch i San Francisco har börjat fråga ut de fyra personer som arbetade i cockpit, bland dem flygplanets pilot.

– Vi ska ta reda på exakt vad som hände, när det hände och hur det hände, säger Deborah Hersman, chef för transportsäkerhetsmyndigheten NTSB.

Allt mer pekar på att ett pilotfel kan ligga bakom kraschen, som tog två liv och skadade minst 182 personer. Till exempel var Asianaplanets inflygningshastighet 190 kilometer i timmen tre sekunder innan landning, betydligt under den rekommenderade lägsta hastighet på 254 kilometer i timmen, enligt NTSB.

Asianas vd Yoon Young-Doo avfärdar dock medierapporter om att ett pilotfel orsakat olyckan som "oacceptabla" och "spekulationer".

Asiana har tidigare bekräftat att planets pilot var under utbildning. Och hans handledare, en erfaren pilot på flygplanstypen Boeing 777, gjorde sin första dag som handledare under flygningen.

TT-AFP

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".