Värdena av cesium har ökat med omkring 90 gånger på tre dagar. Foto: Scanpix.

Ökade halter av radioaktiva ämnen vid Fukushima

Ännu ingen förklaring till läckan
1:14 min

Samtidigt som Japan på allvar börjat planera för att ta i drift några av de kärnkraftsreaktorer som stått stilla sedan jordbävningen 2011 kommer uppgifter om att halterna av radioaktiva ämnen ökar kring de skadade anläggningarna i Fukushima. Elbolaget Tepco, som äger reaktorerna, bekräftade i dag att värdena försämrats kraftigt på bara några dagar.

Det är halten av det cancerframkallande ämnet cesium som skjutit i höjden under de senaste dagarna i grundvattnet kring kärnkraftverket i Fukushima.

Ägaren Tepco skriver i ett pressmeddelande att värdena ökat med omkring 90 gånger på tre dagar. En talesperson för bolaget säger att de inte kan hitta någon förklaring till läckan.

Halten av cesium överträffar nu med råge de riktvärden som japanska myndigheter satt upp. De senaste veckorna har det även visat sig att halterna av andra cancerframkallande ämnen som strontium och tritium ökat runt det stängda kärnkraftverket.

I Japan planerar myndigheterna för att flera av de reaktorer som stått stilla sedan katastrofen ska kunna öppna igen nästa år. Bara två av landets omkring 50 reaktorer är i gång i dag.

I går presenterade myndigheter nya säkerhetsregler som ska gälla framöver och redan har flera elbolag begärt att få öppna sina reaktorer igen, förutsatt att de uppnår kraven.

Även Tepco, som fått utstå mycket kritik, hoppas kunna få öppna ett par av sina reaktorer som inte ligger i Fukushima.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".