Syriens president Bashar al-Assad. Till höger en bild på förstörda byggnader i Homs-provinsen. Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio

Toppskiktet i al-Assads parti byts ut i Syrien

Oklart vad det nya toppskiktet kommer att innebära
1:29 min

I Syrien byts toppskiktet ut i president Bashar al-Assads styrande parti. Samtidigt fortsätter striderna i Syrien, trots uppmaningar om eldupphör under fastemånaden ramadan.

Helt utan förvarning presenterades 16 nya namn till partiledningen i Syriens styrande Baath-parti. De ersätter den uppställning som suttit i partiets centralkommitté sedan 2005.

Politiska analytiker i Syrien säger att ommöbleringen beror på intern kritik. President Bashar al-Assad ska ha varit missnöjd med att den tidigare partiledningen inte gjort tillräckligt för att krossa det väpnade upproret.

Det är ännu oklart vad det nya toppskiktet kommer att innebära för inbördeskriget i Syrien, som har krävt mer än 90 000 liv. Det började med fredliga demonstrationer mot president Bashar al-Assad i mars 2011, men har utvecklades till ett blodigt inbördeskrig.

Samtidigt har den ledande oppositionsgruppen, Syriska nationella rådet, bytt ut sin ledare. Den nya ordföranden Ahmed Assi Jarba är en sekulär syrisk dissident som sägs ha nära band till Saudiarabien.

Inför fastemånaden ramadan har FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon manat båda sidor till vapenvila - ett förslag som har avvisats av den syriska regimen, som den senaste tiden inlett en intensiv mot den belägrade staden Homs.

Homs är ett fäste för rebellerna och brukar kallas för revolutionens huvudstad. 2 500 civila sitter fast i striderna och kan inte ta sig därifrån, uppger FN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".