Explosionsrisk vid finsk krutfabrik

Hundratals människor evakuerades under morgonen i orten Vihtavuori i centrala Finland på grund av explosionsrisk i en fabrik där man tillverkar sprängmedel och ammunition.

Enligt det finska public service-bolaget Yle uppstod det en kemisk reaktion i en sopcontainer i fabriken, som producerar stora mängder sprängmedel, och risken för explosion var stor.

Samtliga invånare inom en radie på 1,5 kilometer från fabriken evakuerades. Det bor drygt 2 000 personer i farozonen, men många av dem var inte hemma, och det totala antalet evakuerade var 400 personer, enligt polisen som Yle pratat med.

Enligt en talesman från fabriken skulle en explosion kunna orsaka skador på upp till 1,3 kilometers avstånd. Myndigheter spärrade av vägar till tätorten Vihtavuori och persontrafiken på järnvägen mellan Jyväskylä och Suolahti.

Militära experter undersökte med hjälp av fjärrstyrda robotar containern och räddningstjänsten använde vattenkanoner för att försöka kyla ner containern och på så sätt stoppa reaktionen.

Under kvällen hade man lyckats borra ett hål i containern där man pumpade in vatten för att lugna den kemiska reaktionen, och enligt en räddningschef som Yle pratat med verkade det under kvällen allt mer osäkert med en explosion. Eventuellt kommer de evakuerade invånarna att kunna återvända till sina hem under kvällen.

Det första larmet från fabriken kom sent i går kväll, och läget förvärrades under natten. Vid 8-tiden morgonen beslöt den regionala brandchefen att hela Vihtavuori skulle evakueras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".