Rosor säljs i smyg i Saudiarabien

I dag firas Alla hjärtans dag i stora delar av världen, men inte i Saudiarabien. Där har de religiösa myndigheterna förbjudit Alla hjärtans dag. Blomsterhandlare som säljer rosor kan bli fängslade.

– Det här är ett muslimskt land och då är det lite annorlunda, förklarar Munib, blomsterhandlare i Saudiarabiens huvudstad Riyad.

Han har stängt sin butik i dag, men det innebär inte att han inte säljer blommor. För att inte råka illa ut säljer han sina rosor i smyg till kunder som kommer in bakvägen eller ringer och ber honom komma med en bukett.

– Jodå, jag har röda rosor och det kommer inga poliser, så det är inga problem, försäkrar Munib, samtidigt som han ser sig nervöst omkring.

Att bli haffad tillsammans med en utlänning, som kollar det hemliga rosenlagret är ingen önskedröm.

Flera blomsterhandlare har fängslats för att de varit oförsiktiga och sålt Alla hjärtans dagsrosor så att polisen har sett det.

Det är inte bara rosor utan också röda teddybjörnar och paket inslagna i rött papper, som är farliga att bära på i dag, för det kan vara förbjudna Alla hjärtans dag-gåvor.

Förbjudna, eftersom det är den kristne martyren Valentin, Sankt Valentine, som ligger bakom den här dagen.

Kristna seder och bruk tillåts inte av de konservativa muslimska, saudiska myndigheterna.

Trots förbudet är det ett stort sug efter de undangömda röda rosorna hos floristerna i Riyad. Priset är också femtio procent högre än normalt.

Christer Fridén, Riyad
christer.friden@sr.se