Sharbat Abdallah. Foto: Kajsa Boglind/Sveriges Radio.

Svåra minnen oroar när militären åter har makten i Egypten

2:08 min

I Egypten oroar sig nu många människorättsaktivister för att militären åter tagit över makten. Förra gången det skedde, i samband med att Mubarak störtades, begicks mängder av övergrepp, bland annat mot demonstranter.

En av alla egyptier som utsattes är Sharbaat Abdallah.

– Det är som om svart moln lagt sig över minnet av det som hände, säger hon.

Hon kan inte förstå att så många firar det militära maktövertagandet nu. För två år sedan greps hon och hennes då 18-årige son under en demonstration och utsattes då för mycket grov misshandel.

Sonen fördes till ett militärläger där han torterades och våldtogs.

– Han kan fortfarande inte se människor i militäruniform, inte ens på tv, utan att bli hysterisk och slå omkring sig, säger Sharbat Abdallah.

En annan ökänd form av övergrepp under militärstyret var de så kallade oskuldstesterna som genomfördes på kvinnliga demonstranter under förevändningen att de inte skulle kunna påstå att de våldtagits av militären.

Den general som offentligt försvarat dessa tester är al-Sisi som nu lett maktövertagandet från Mursi.

I en mycket ovanlig dom lyckades en av de utsatta kvinnorna, Samira Ibrahim, vinna mot militären och oskuldtester förbjöds i december 2011.

– Jag känner fortfarande en personlig vrede mot general al-Sisi och alla soldater som begick övergrepp utan att få något straff, säger Samira Ibrahim.

Ändå tycker hon att det är bättre att militären styr än det muslimska brödraskapet. Nu hoppas hon att militären lärt sig av sina misstag från förra gången.

Men Sharbat Abdallah tycker inte att det går att lita på att militären har förändrats.

– Det är klart att vi var glada över att få bort Mursi, men nu är jag rädda att vi hamnat ur askan i elden, säger Sharbat Abdallah.

Kajsa Boglind, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista