Premiärminister Enda Kenny försöker få igenom förtydliganden om när en abort kan utföras, samtidigt som abortmotståndare samlats utanför parlamentet i Dublin. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Abortlagstiftning känslig fråga i Irlands parlament

1:31 min

Irlands parlament diskuterade hela natten till torsdag regeringens förslag om förändringar av landets stränga abortlagstiftning, utan att fatta något beslut. Aborter är förbjudna i landet, men ska kunna utföras i vissa undantagsfall, enligt det nya förslaget.

Premiärministern Enda Kenny berättar i parlamentet tidigare hur han mottagit dödshot skrivna i blod och anklagas för att vara en mördare. Ända sedan tandläkaren Savita Halappanavar vägrades abort och senare dog av blodförgiftning förra året har Artikel  40.3.3 i den irländska konstitutionen diskuterats häftigt.

Artikeln förbjuder aborter utom vid omedelbar fara för mammans liv. Förslaget som premiärministern Enda Kenny försöker få igenom är ett antal förtydliganden om när en abort kan utföras och hur bedömningen ska göras. Enligt förslaget, som stöds av en majoritet i parlamentet, ska en läkare vid akuta fall kunna göra bedömningen, men vid livshotande sjukdom måste två läkare oberoende av varandra godkänna aborten.

Om det föreligger en uppenbar själmordsrisk hos mamman måste tre läkare enhälligt besluta om ingreppet. Abortmotståndarna menar att förlaget innebär en uppluckring av abortlagstiftningen, medan försvararna av lagen menar att man nu bara lagfäster det som högsta domstolen beslutat för 20 år sedan. Debatten väntas fortsätta i kväll och flera ministrar i regeringen sägs vara på väg att lämna regeringen om förslaget blir verklighet.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista