Svenskt jordbruk allt mindre lönsamt

Lönsamheten inom stora delar av det svenska jordbruket blir allt sämre. Orsaken är högre produktionskostnader samtidigt som prispressen hårdnat på livsmedel. Det visar en omfattande undersökning gjord av LRF Konsult.

Markus Sjöberg som driver en gård utanför Gränna känner av den minskade lönsamheten.

– Vi har fått ned lönsamheten rejält det senaste året och har fått komplettera med arbete utanför lantbruket. Det har vi inte behövt göra lika mycket innan. Vi får jobba hårdare än förut, säger Markus Sjöberg.

Behöver extrajobb
Snön yr kring ladugården i byn Nyarp där Markus Sjöberg och hans kamrat sedan några år föder upp köttdjur. Med hjälp av extrajobben håller de sig än så länge flytande även om det blivit tuffare. Marginalerna minskar allt mer.

– Vi har alltid jobbat med att få ned kostnaderna och vi har ett rationellt stall och så vidare men det måste hända något i andra änden också, säger Markus Sjöberg.

Sjunker för sjunde året
Det är sjunde året i rad som lönsamheten går ner inom det svenska jordbruket enligt den analys som LRF Konsult gjort av 2 500 normalgårdar.

Grisproduktionen har förbättrats men både växtodling, mjölk och kött visar sämre siffror. Den genomsnittliga mjölkbonden tappade till exempel 100 000 kronor i inkomst under 2004.

EU:s politik slår igenom
Orsakerna är bland annat höga produktionskostnader samtidigt som EU:s nya jordbrukspolitik börjar slå igenom men det handlar också om en allt hårdare press på matpriserna som gör att bönderna inte får tillräckligt betalt, enligt LRF:s ordförande Caroline Trapp.

– Handeln driver verkligen fram lägsta möjliga pris. Till slut kan man väl fråga sig till vilket pris, säger hon.

Är det inte bra för konsumenten att priserna sjunker?

– Om man vill ha en produktion med den höga klass som svensk livsmedelsproduktion har så går det inte att driva ner priset hur mycket som helst. Risken är ju att vi så småningom inte har produktion så att det täcker konsumtionen, säger LRF:s ordförande, Caroline trapp.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se