Mursi-anhängare demonstrerar under onsdagskvällen i Kairo. Foto: Scanpix

Brödraskapet kallar till ny massdemonstration

Muslimska brödraskapet i Egypten kallar till en ny massdemonstration på fredag mot vad man kallar den "blodiga militärkuppen". Samtidigt planerar motståndare till den avsatte presidenten en demonstration i Kairo för att markera inledningen av fastemånaden ramadan.

Medan polisen under torsdagen letar efter de högsta ledarna för brödraskapet, upprepar premiärminister Hazem al-Beblawi inviter till samarbete i en ny regering.

– Jag har två kriterier för nästa regering: effektivitet och trovärdighet, säger han till AFP. 

Muslimska brödraskapet har redan när de första trevarna till samarbete kom under onsdagen, avvisat dessa.

I dag prisade Egyptens interimregering USA för deras "förståelse" för att styret under Mursi var odemokratiskt. Amerikanska UD:s talesperson Jen Psaki har i en kommentar till Mursis fall sagt att Mursis regering "inte var ett demokratiskt styre".

Talesmannen för Egyptens utrikesministerium, Badr Abdelatty, säger att USA:s kommentarer "reflekterar förståelse och insikt...om den politiska utvecklingen som Egypten har bevittnat de senaste dagarna, som uttrycker viljan hos de miljoner egyptier som intog gatorna från den 30 juni för att be om deras legitima rättigheter och tidiga val", skriver Reuters.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".