Jan Larsson. Foto: Pressbild. Anders Löwdin/Socialdemokraterna.

Politisk räv leder S-kampanjer under valåret

Utmaningen blir att vinna tillbaka storstädernas väljare
1:27 min

Socialdemokraterna presenterade i dag den som ska leda partiets kampanjer både i riksdagsvalet och det kommande EU-valet. Jan Larsson har en lång politisk erfarenhet, bland annat som statssekreterare hos förre statsministern Göran Persson.

Jan Larsson har en lång bakgrund som politisk räv. Han var så kallad ”spin doctor” och rådgivare i den socialdemokratiska ledningen och satt nära dåvarande statsministern Göran Persson bland annat som Perssons statssekreterare. Larsson har varit med om några valsegrar, men var också medansvarig när hans parti fick bita i gräset 2006 och medgav i dag  att han kraftigt underskattade de nya Moderaternas kraft den gången. Att utse Larsson är alltså inte direkt förnyelse, men mycket erfarenhet.

Inte alla socialdemokratiska valarbetare kommer att se hans senaste jobb som en merit. Jan Larsson kommer direkt från jobbet som välavlönad kommunikationsdirektör i Nordea, där han bland annat försvarat bonusar och att banken köpte en lägenhet för 22 miljoner åt sin vd.

Utmaningen är stor. Socialdemokraterna har aldrig tidigare gjort ett så uselt val som 2010 och det är ganska välkänt vilka väljare som övergav partiet, ofta direkt till Moderaterna. Larsson ska nu övertyga hundratusentals medelålders män, medelinkomsttagare, tjänstemän, välutbildade människor, storstadsväljare, friska personer med anställning - kort sagt dom ganska väletablerade väljare som ibland sammanfattas som medelklassen - om att komma tillbaka till Socialdemokraterna. Han ska också vinna tillbaka yngre väljare, Socialdemokraternas folk var rätt åldersstiget för tre år sedan;  genomsnittsväljaren var 50 år. 

Men Larsson måste också jobba på att behålla partiets gamla väljare. I förra valet röstade var femte arbetarväljare på Moderaterna, vilket var rekord. Socialdemokraterna går inte säkra någonstans.

Det är ingen slump att Jan Larsson nämner skolan, den identifierar Socialdemokraterna nu som en akilleshäl för regeringen samtidigt som det är en fråga många väljare i storstäderna bryr sig om och värderar högt.

Han vill också få fler att tro att Socialdemokraterna är bra på att sköta Sveriges ekonomi. Jan Larsson har säkert bekymrat studerat de väljarundersökningar som visar att den som vinner den grenen också brukar vinna valen.

Men när den nya valledaren tar upp det femte jobbskattavdraget som exempel på hur han ska göra tydligt att det finns skillnader i svensk politik får han ett pedagogiskt problem. Stefan Löfven har ju lovat väljarna att den skattesänkningen ska få vara kvar även om S vinner valet.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".