Getingarna är redan i gång landets södra delar. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Bäddat för ny getingsommar

Värst i södra Sverige
1:36 min

Det kan bli ett ordentligt getingår i år, åtminstone i delar av landet. Men det beror i hög grad på var man bor.

– I södra delen av landet är de flesta getingsamhällen redan i full verksamhet, men från Mellansverige och norrut finns fortfarande chans att ta bort getingbon innan de blivit för stora, säger Julia Stigenberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet.

Getingexperternas farhågor från i våras verkar alltså kunna slå in. Men hur svår getingplågan verkligen blir varierar i landet. Längre söderut som i Skåne och södra Småland har värmen gjort att getingsamhällen kommit längre – där är arbetargetingarna redan i full verksamhet på många håll.

– Då är det inte mycket att göra, bara bita ihop och stå ut, säger Julia Stigenberg på Naturhistoriska Riksmuseet.

– I mellersta Sverige och norröver däremot, där förra sommaren var kall och regnig på många håll, och nu också våren varit kall och långvarig, har getingarna inte hunnit lika långt, säger hon.

Den som vill och kan bör alltså passa på nu, att ta bort getingbon innan aktiviteten på insidan dragit i gång. Men det är i så fall viktigt att veta vad man gör, säger Julia Stigenberg. Hon framhåller tre viktiga punkter.

– Rätt klädsel, rätt kunskap och rätt riskbeteende, säger Julia Stigenberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".