Shuquri utsattes för bedrägeriförsök

Fick mejl från bedragare
1:46 min

Det anmäls allt fler fall av bedrägerier via nätet. En som i våras blev utsatt för ett bedrägeriförsök var stockholmaren Shuquri Sejdidaj, som fick mejl från en person som påstod sig vara hans goda vän.

– I mejlet stod ungefär så här: ”Hej Shuquri, jag befinner mig i London, jag har blivit av med min plånbok och mitt pass. Jag har fixat ett provisoriskt pass för att resa tillbaka till Sverige, men jag har inga pengar. Kan du bidra med 300 - 400 kronor? Jag skulle vara jättetacksam”, berättar han.

– Eftersom han är en god vän, så tog jag telefonen och ringde hem till honom för att fråga hur läget var. Jag ringde, och då hörde jag direkt hans röst. Då sa jag: ”Nämen vännen, är du tillbaka nu?”. Då skrattade han och sa nej herregud, så fort du ringde så visste jag vad som hänt eftersom du inte är den första som ringer mig i dag.  

Om man tittar på alla anmälda brott första halvåret i år, totalt 665 000, så ser man att det är 2 procent färre än samma tid förra året.

Bland annat är det färre anmälningar om misshandel och rån.

Men kurvan för bedrägerierna med hjälp av internet rör sig åt andra hållet och når nu rekordnivåer. Polisen får in en ny anmälan var 20:e minut och hinner därför inte utreda allt.

Anders Olofson på bedrägeriroteln i Stockholm säger att folk måste vara mera vaksamma.

– Folk måste sluta vara så naiva som man ofta är, säger han.

Shuquri Sejdijaj säger att han lärde sig en läxa.

– Om han eller hans fru inte hade svarat, då hade jag skickat några pengar. Det är för jävligt egentligen. Nu vet jag att man måste vara väldigt vaken. Och jag tror att det ofta saknas information till folket, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".