Efterfrågan på mjölk är större än produktionen just nu. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Högre priser mjölkböndernas räddning

Mjölkpriset höjs med 30 öre litern
1:38 min

Efter ett par tuffa år ljusnar det för mjölkbönderna. Mjölkpriset har vänt upp från förra sommarens bottenläge och nu ökar lönsamheten.

– Situationen ser betydligt bättre ut i år än vad den gjorde för ett år sen, säger Hans-Åke Hammarström, chef för LRF Mjölk.

De två senaste åren har mjölkpriset som bönderna får ut sänkts. Det är ofta tvära kast upp och ned på den globaliserade mjölkmarknaden.

Nu ökar priset igen. Efterfrågan är större än produktionen, bland annat som följd av torka i Nya Zeeland och Australien.

Sedan förra sommaren har priset till bonden höjts med runt 30 öre per liter. Nettointäkten ligger nu kring 1,70 per liter.

– Bra, men inte tillräckligt. Vi behöver ett ryck till i priserna. Det skulle alla må bra av, säger Hans-Åke Hammarström på LRF Mjölk.

Är det inte så att lantbrukare aldrig är nöjda?

– Jo, det ligger väl en del i det. Men branschen behöver en långsiktig lönsamhet för att skapa framtidstro, för jordbruket behöver investeringar.

Hans-Åke Hammarström räknar med att priserna fortsätter upp. Folkökningen i världen och växande välstånd i Afrika och Asien leder till fortsatt ökad efterfrågan. Han tror också att höjt pris till bönderna slår  igenom för konsumenterna.

Frågan är om vi är beredda att beredda mer för mjölken.

– Ja, jag är det, säger Martin Wideus, en av kunderna i en butik i Stockholm. En 10-20 procents ökning tycker jag är helt okej.

– Ja, absolut, för att gynna de svenska bönderna, säger Pia Salo.

– Nej, det tror jag inte. Jag tycker att det nu är ett pris som ligger på den nivån som jag vill betala, säger Nina Frick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".