Anställda ställer krav på löner, arbetstid och semester. Foto: Andre Penner/Scanpix

Sämre uppslutning vid generalstrejk i Brasilien

Löner, arbetstid och semester
0:57 min

Igår genomfördes den första generalstrejken i Brasilien på 22 år. Men en del beskrev den mer som en uppvärmning än en riktig generalstrejk. Uppslutningen blev heller inte riktigt som de fackliga ledarna hoppats på.

Alla de åtta fackliga landsorganisationerna i Brasilien stod bakom strejken, både de som står regeringspartiet PT nära och de som tydligt definierar sig som opposition.

Sammantaget representerar de 7 000 fackföreningar. Uppslutningen bakom strejken varierade mellan olika delar av landet.

En del städer stod praktiskt taget stilla därför att de anställda inom kollektivtrafiken strejkade. Men i de största städerna, Sao Paulo och Rio de Janeiro, fungerade kollektivtrafiken nästan normalt därför majoriteten av de anställda inte stödde strejken.

Däremot var skolor, banker och postkontor stängda på de flesta håll. Och landets tre största hamnar blockerades.

Flera viktiga landsvägar hölls också blockerade vilket gjorde att en stor del av handeln stod stilla.

Det var en strejk utan samlande krav, men där traditionella fackliga krav som löner, arbetstid och semester dominerade.

Redan före strejken hade de fackliga ledarna förklarat att strejken vare sig var mot eller för presidenten Dilma Rouseff, men här och där syntes ändå plakat med orden "ut med Dilma".

Men även om strejken kändes, så lyckades den långt ifrån paralysera landet.

Och i de möten och demonstrationer som hölls var uppslutningen påtagligt mindre än i de demonstrationer som genomfördes dom sista veckorna i juni under fotbollsturneringen Federation Cup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".