Flera drabbade har uttryckt självmordstankar efter flodvågen

Flera svenska drabbade och anhöriga i flodvågskatastrofen har uttryckt att de går i självmordstankar för den statliga myndighet som ska stödja de drabbade. Sorg och ekonomiska bekymmer ger stora svårigheter.

– Det finns de som har ringt till oss och sagt att den enda utvägen de ser är att ta livet av sig, säger Birgitta Darell, anhörigansvarig på Rådet för samordning och stöd efter flodvågskatastrofen.

Hur många är det som har ringt och sagt att de är beredda att ge upp?

– Det rör sig om ett tiotal personer.

Nu snart åtta veckor efter flodvågskatastrofen visar sig behovet öka av psykologhjälp för anhöriga och drabbade.

Kris för många i slutet av januari
Birgitta Darell är anhörigansvarig på den myndighet som bildades för att stödja överlevande och anhöriga och hon märkte i slutet av januari, när det var dags för sådana påtagliga saker som lön och utbetalning av barnbidrag, att det då blev kris i många drabbade familjer.

– Ja, det var då lönen och alla räkningarna kom i brevlådan som det blev uppenbart för de drabbade att de förväntades hantera detta.

Rådet för samordning och stöd efter flodvågskatastrofen skriver i sin senaste veckosammanfattning att många som ringer till myndigheten är sköra, och att flera uppger att de inte orkar mer och vill ge upp.

– Väldigt många säger att de stöter på patrull på många ställen som gör att man känner att man ger upp.

Utebliven dödsförklaring ett problem
En svårighet för flera är att deras anhöriga inte är dödförklarade samtidigt som räkningarna trillar in och inkomsterna uteblir. Dessa skulle behöva en god man som hjälper dem med ekonomin, säger Birgitta Darell.

– God man hanteras av överförmyndaren i kommunen och en god man är faktiskt lösningen på väldigt många av de rent praktiska bekymmer man har. En god man tar över det som kanske annars är omöjligt att göra, det vill säga den saknades intresse tillvaratas på det bästa sättet. Så att få sig utsedd en god man är ett av de bästa tipsen och råden som vi kan ge.

Men, säger Birgitta Darell, att reda ut den här sortens ekonomiska bekymmer som många drabbade hamnat i kräver inte bara kunskaper utan också personliga krafter.

– För att drabbas av någonting sådant här måste man vara oerhört samhällskunnig. Man måste exempelvis vara duktig på var de olika besluten fattas. Det kräver väldigt mycket av de drabbade, stora arbetsinsatser, säger hon.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se