I Stockholms län erbjuds KBT-behandlingar via nätet sedan 2007. Intresset ökar för varje år.Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Nätterapi lika effektiv som vanlig terapi

"Det här kan fungera lika bra som att träffa en psykolog"
1:47 min

Forskning visar att internetterapi kan vara lika effektiv som sedvanliga behandlingar. Det säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpins Universitet.

– Vi har nu så många undersökningar att vi törs påstå att det här kan fungera lika bra som att träffa en psykolog under femton veckor exempelvis. Det finns också tillräckligt mycket undersökningar så att vi kan säga att det här kan fungera i vanligt sjukhusmiljö, inte bara i forskningsstudier, säger han.

I dag kan man få KBT-terapi via internet för bland annat depression och social fobi men också tinnitus och IBS, alltså irriterad mage. Innan behandlingen börjar får patienten träffa en läkare som bedömer om det här är en lämplig metod, i just det fallet. Därefter börjar behandlingen.

– En slags jämförelse är att gå en distanskurs. Man får ta del av allt man skulle ta del av om man träffat en psykolog, men man får det via texter och streamade filmer och sådan information. Sedan kan man få instruktioner och uppgifter att klara ute i vardagen som man sedan rapporterar in till sin handledare och får feedback, säger Gerhard Andersson.

I Stockholms län erbjuds KBT-behandlingar via nätet sedan 2007. Intresset ökar för varje år. I år räknar man med att behandla ungefär 800 patienter. I Västra Götaland håller man precis på att avsluta en studie som pågått i tre år, där man tittat på internetterapi inom primärvården. Och de första resultaten stämmer överens med den tidigare forskningen, det funkar lika bra. Cecilia Björkelund är ansvarig för studien och professor i allmänmedicin, hon ser behandlingen som ett bra alternativ.

– Har man inte så stor tillgång till psykologer  så är det här ett alternativ som kan göra att psykologen får flera patienter i terapi samtidigt, säger hon.

Men att det skulle spara pengar åt vården i det långa loppet, det tror hon inte. Det kostar att sätta ihop programmen och att underhålla dom. Det man sparar är tid. Och hon tycker att internetterapi ska ses som ett alternativ bland andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".