Malala Yousafzai har kommit att bli en kraftfull symbol flickors rätt till utbildning. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Malala: "Jag är bara en av många"

Malala: "Utbildning först!"
1:47 min

Malala Yousafzai blev skjuten i huvudet av talibaner i Pakistan för att hon kämpade för flickors rätt att gå i skolan. I dag talade hon i FN:s generalförsamling i New York.

Talet är Malala Yousafzais första offentliga sedan skottskadan. Salen var full av unga ledare från hela världen som arbetar för barns rätt till utbildning.

– Kom ihåg en sak. Malalas dag är inte min dag, i dag är dagen för alla som höjt sin röst. Tusentals har dödats av terroristerna, jag är bara en av många, sade Malala när hon inledde sitt tal i FN.

Malalas familj fanns också på plats.

– Med attacken visar extremister vad de fruktar mest, sade FN:s generalsekreteraren Ban Ki-Moon innan Malala började sitt anförande.

– De tror att Gud är konservativ, de använder felaktigt Guds namn för sin egen personliga vinnings skull. Islam är en fredens religion. Islam säger inte bara att det är varje barns rätt att få utbildning, det är deras skyldighet, kommenterar Malala, som inte säger sig känna något hat mot de talibaner som attackerade henne.

– Jag vill ha utbildning för alla talibaners barn. Det är den slags barmhärtighet jag har lärt mig av profeten Muhammed, säger Malala.

– Låt oss plocka upp våra böcker och pennor, de är vårt mäktigaste vapen. En bok, en penna kan förändra världen. Utbildning är den enda lösningen, avslutade Malala talet till stora applåder.

Hon manade alla världens regeringar att fortsätta kampen för gratis och obligatorisk utbildning för alla världens barn.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".