Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Platser på universitet och högskolor är nu hett eftertraktade. Foto: Mel Evans/Anders Wiklund/Scanpix

Ökad konkurrens om högskoleplatser

Konkurrensen om högskolans studieplatser fortsätter att skärpas. Knappt 268 000 personer har antagits till höstens utbildningar, vilket är 4 600 färre än i fjol, enligt Universitet- och högskolerådet.

Samtidigt var det fler behöriga som sökte i år: 369 000, drygt 18 000 fler än i fjol.

Med andra ord har 72 procent av de sökande kommit in på första urvalet, medan övriga får hoppas på reservplats.

Att färre antas beror på att lärosätena krympt sitt utbud med totalt fem procent. Det märks på kursutbudet — det ges drygt 1 000 färre kurser i höst jämfört med i fjol. Antalet program ökar däremot något. I höst har studenterna 13 300 kurser och 3 100 program att välja bland.

Den ökade konkurrensen innebär att det lägsta meritvärdet för att bli antagen höjs på flera utbildningar.

Som vanligt är det fler kvinnor än män som antagits: 62 procent kvinnor och 38 procent män.

De sökandes antagningsbesked publiceras i dag på www.antagning.se, och sista svarsdag är den 31 juli. Nästa urval sker den 6 augusti, då reserverna får veta om de kommit in.

Universitets- och högskolerådets jämförelse de senaste åren visar att antalet program där samtliga sökande tagits in har minskat. Samtidigt har konkurrensen skärpts på betydligt fler utbildningar.

 – Det har blivit en förskjutning mot högre poäng. Vissa prestigeutbildningar kräver fortfarande över 20,0. Men även till stora utbildningar, som till ekonom eller statsvetare där det krävs 16, 17, 18 eller 19 poäng, ökar konkurrensen, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet.

Trots det ökade söktrycket finns det ändå utbildningar med låga antagningspoäng. Det gäller till exempel en del ämneslärar- och teknikutbildningar.

– Och kan man flytta vart som helst ökar naturligtvis chanserna, säger Tuula Kuosmanen.

De populäraste programmen vid universitetet har tusentals reserver. Juristprogrammet har nu efter första urvalet 3 949 reserver och läkarprogrammet 3 425.

P3 Nyheter/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".