Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Quick-fallet: Advokaten tror på nytt frikännande

"Det primära är att få tvångsvården att upphöra"
3:34 min

Om ett par veckor kommer beslutet i det sista Thomas Quick-fallet. Sture Bergwall, som han heter i dag, har blivit friad från sju av de åtta mord han har dömts för. Ekot har talat med Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson som menar att allting talar för att han kommer bli friad i det åttonde fallet också.

– Så snart domen är undanröjd och Sture Bergwall har blivit frikänd för det här sista mordet kommer vi att börja agera för att tvångsvården ska avbrytas och att han ska släppas ut från Säter.

Sture Bergwall har suttit på Säters rättspsykiatriska klinik i över tjugo år. Han hamnade där, inte för mord, utan för ett bankrån i början av 1990-talet. Under terapin på Säter - och under stark medicinering med narkotikaklassade läkemedel - började han erkänna ett stort antal mord. Han dömdes till slut för åtta av dem. Fallet som åklagaren har att fatta beslut om nu gäller 15-årige Charles Zelmanovitz som försvann i Piteå 1976.

– I just det här fallet finns det inga som helst belägg för att det rör sig om ett brott över huvud taget. Det är bara Sture Bergwalls egna uppgifter, som Thomas Quick, som pekar på att det har skett ett mord, säger advokat Thomas Olsson.

Thomas Quick bytte till sitt gamla namn, Sture Bergwall, på 2000-talet. Han tog tillbaka sina erkännanden och beviljades resning för alla morden han tidigare fällts för. Sju av de åtta morden har han redan blivit formellt friad från.

Åklagaren i det här ärendet vill inte uttala sig förrän beslutet blir offentligt om ett par veckor. Men andra åklagare har i vart och ett av de tidigare fallen bedömt att åtalen ska läggas ned eftersom bevisningen inte anses hålla för fällande dom.

– Nu när de tidigare domarna har undanröjts står det väl klart för envar att hans erkännanden var falska, säger Thomas Olsson.

Sju av de åtta morden som Sture Bergwall fällts för är preskriberade. Bara ett, mordet på en israelisk medborgare i Dalarna 1988, utreds fortfarande. Det är den sista chansen att hitta rätt mördare, säger advokat Thomas Olsson, för i de andra fallen innebär de felaktiga domarna att de rätta gärningsmännen går fria, menar han:

– De här falska erkännandena har, om inte hindrat, så i vart fall lagt locket på utredningarna och sökandet efter de egentliga gärningsmännen. Det är ett antal mördare som har utredarna kring Quick att tacka för att deras brott numera är preskriberade.

Fallet Thomas Quick har kallats århundradets rättsskandal. Regeringen och justitieminister Beatrice Ask har en plan för hur de ska gå vidare efter att ett eventuellt sista frikännande kommer. I debatten om det här fallet har det bland annat pratats om ett slags granskningskommission som skulle utreda hur det kunde bli så att Thomas Quick kunde dömas oskyldig med enhälliga beslut i flera olika tingsrätter.

Tidigare fall med oskyldigt dömda har också resulterat i stora skadestånd från staten. Den frågan kommer bli aktuell här också, säger advokat Thomas Olsson, men i första hand handlar det om att få Sture Bergwall fri:

– När väl den här sista frikännande domen har kommit blir det dags att titta på skadeståndsfrågan. Men den kommer att handläggas parallellt med utskrivningsfrågan. Det primära är att få tvångsvården att upphöra, säger advokat Thomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".