Edward Snowden på en presskonferens på Moskvas flygplats. Foto: Tanya Lokshina/Scanpix.

Snowden söker asyl i Ryssland

"Mycket tacksam för att Ryssland inte har lämnat ut honom"
1:36 min

Den spionmisstänkte amerikanen Edward Snowden söker nu återigen asyl i Ryssland. Det framgick efter ett möte han höll nu på eftermiddagen med ryska människorättsaktivister.

– Han förstår att han inte har någon möjlighet att säkert ta sig till de länder i Latinamerika som erbjudit honom asyl, säger Olga Kostina, som leder organisationen Motstånd, efter mötet med Edward Snowden.

– Dessutom är han mycket tacksam för att Ryssland inte har lämnat ut honom och att ingenting har hänt honom här, sa Kostina, som tillsammans med flera andra jurister och människorättsförsvarare blev inbjudna av Snowden för samtal om hur han ska lösa sin situation.

I USA misstänks den före detta medarbetaren av amerikanska säkerhetsmyndigheten för bland annat spioneri efter att ha avslöjat en omfattande amerikansk telefon- och dataövervakning världen över.

Till Ryssland kom han för drygt tre veckor sedan och har sedan dess suttit fast i transitzonen på Sjeremetjevoflygplatsen utan att kunna ta sig någonstans eftersom hans amerikanska pass har dragits in.

Han har tidigare dragit tillbaka en asylansökan till Ryssland - det efter president Vladimir Putins uttalande om att Snowden, för att få stanna här, måste sluta skada USA med fler avslöjanden.

Det villkoret är han nu beredd att uppfylla, enligt Olga Kostina.

– Allt han ville publicera har han redan publicerat. Han tänker inte kriga mot USA något mer, säger Kostina, som tror att Snowden har goda möjligheter att få stanna här.

Om Ryssland ger Edward Snowden asyl riskerar det att ytterligare skada den rysk-amerikanska relationen för lång tid framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".