Längs Höga kusten kan snart fyra av fem fiskodlingar komma att växa. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Större fiskodlingar förvärrar Östersjöns miljöproblem

Marinekolog: "En miljövidrig verksamhet"
2:08 min

Planer på större fiskodlingar vid Höga kusten riskerar att öka problemen med övergödning och bottendöd i Östersjön, enligt forskare vid Stockholms universitet.

Miljöminister Lena Ek är bekymrad över havsmiljön och boende vid kusten oroas över miljöeffekterna av de odlingar som redan finns.

Längs Höga kusten kan snart fyra av fem fiskodlingar komma att växa – rejält. I ett fall handlar det om en tredubbling av årsproduktionen av regnbågslax. Marinekologen Hans Kautsky vid Stockholms universitet sett hur bottnarna dör av syrebrist och hur övergödningen ökar av fiskarnas avföring runt fiskodlingarna vid Ångermanlandskusten.

--Det här är en miljövidrig verksamhet skulle jag vilja säga, säger han.

Nils-Erik Vigren bor nära Mjältösundet utanför Kramfors, där två av odlingarna finns. Han berättar att han själv har sett hur fiskodlingarna har gjort vattnet grumligt och grönt slemmigt gräs har börjat växa längst stränderna.

Han är ordförande i intresseföreningen Rädda Höga kusten och sa så här tidigare i våras till P4 Västernorrland:

– För oss är det en ren katastrof!

Men den bilden håller inte Roger Edlund med om. Han är VD för Mjälloms Fisk och har ansökt om att fördubbla sin fiskodling längs höga kusten. Roger Edlund menar att miljön inte påverkas i nån större omfattning.

– Det är inte riktigt seriöst. Jag lever och bor i området och dom försämringar man pratar om är mest känslomässiga. Jag ser inga förändringar alls, säger Roger Edlund

Om fiskodlingarna längs Höga kusten får bli större fattar länsstyrelsen beslut om i augusti. Men frågan om övergödningen och bottendöd i östersjön har diskuterats tidigare. Sverige och de övriga länderna kring Östersjön klarar inte sina egna mål för att rädda miljön i havet, visar en granskning som Världsnaturfonden gjort nyligen.

Miljöminister Lena Ek kan inte kommentera de aktuella planerna på större fiskodlingar men håller med om att frågan är komplicerad.

– Jag är ganska bekymrad över tillståndet i Östersjön. Det vi försöker hitta är kombinationen av utvecklad miljöteknik, jobb i hela landet och en matproduktion som vi behöver, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".