Polisens kriminaltekniker arbetar ofta i en farlig miljö. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Kriminalteknikers arbetsmiljö ska förbättras

Skyddsombud stoppar brandplatsundersökningar
2:05 min

Nu startar en utredning om hur arbetet för kriminaltekniker kan göras säkrare.

Kriminaltekniker arbetar ofta i farliga miljöer – och  i flera län har skyddsombud stoppat brandplatsundersökningar.

– Våra tekniker jobbar i väldigt varierade miljöer, som kan vara påfrestande både fysiskt och psykiskt, säger Per Engström är sektionschef på Rikspolisstyrelsen.

En vanlig arbetsuppgift för en tekniker att dokumentera och säkra spår vid en misstänkta brottsplatser, ofta kan det handla om en brandplats.

– En brand är alltid en brand, men vad kan ha funnits i den här lägenheten eller huset? Vilken typer av material kan jag komma att bli utsatt för? Vilket filter ska jag ha på mitt andningsskydd?, säger Per Engström-

I höstas slutade polisens tekniker i Dalarna och Örebro av att utföra brandplatsundersökningar, efter att Skyddsombuden anmält arbetsmiljön.

Skyddsstoppen – som i dag är hävda – berodde bland annat på nya uppgifter om hur farligt det är att andas in brunna kompositer. Flera tekniker saknade komplett skyddsutrustning.

Att polis inte genomför undersökningar av brandplatser är såklart ett stort problem för rättssäkerheten. Dessutom har polisfacket länge krävt en grundlig utredning av farorna i kriminalteknikernas arbetsmiljö.

Under sommaren och hösten ska Rikspolisstyrelsen alltså utreda detta.

Enligt Per Engström – som leder arbetet – är det stor skillnad på teknikernas arbetsmiljö beroende på var i landet man jobbar.

– Det är främst då på utrustningssidan – skyddsutrustning och skyddskläder – för tekniker har varierat. Detta på grund av att det i dag är skilda myndigheter. Varje polismyndighet har lagt upp sitt eget skyddsprogram, nu ska vi försöka få det att bli nationell, säger han.

Polisen i Dalarna är en av myndigheterna som haft så stora problem att Arbetsmiljöverket alltså utfärdade ett förbud mot brandplatsundersökningar.

Sara Stenlind, huvudskyddsombud vid Dalapolisen, välkomnar utredningen.

– Äntligen skulle jag vilja säga! Resultatet för det här projektet får onekligen en positiv inverkan på arbetsmiljön även för dom utanför de tekniska rotlarna. Och därmed för samtliga medarbetare vid polisen i hela landet. Så jag ser verkligen fram emot att det här arbetet kommer i gång, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".