Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mer biogas ska produceras från avfall eller jordbrukets restprodukter. Foto: Stefan Bladh/Scanpix.

EU vill ha mindre biodrivmedel från grödor

Miljöorganisationer välkomnar utskottets beslut
1:52 min

EU:s politik för framtidens biodrivmedel tar sakta form. I torsdags beslöt miljöutskottet i EU-parlamentet hur de vill att EU-stödet ska styras över till att gynna mer hållbara alternativ. Faustine Defossez, talesperson på den europeiska miljöbyrån, en paraplyorganisation för miljöorganisationer i Europa, säger att beslutet går i rätt riktning:

– Fördelen är att EU-parlamentet nu räknar in alla utsläpp från biodrivmedel, säger Faustine Defossez.

De senaste åren har debatten varit livlig om att en del drivmedel tränger bort matproduktion, samtidigt som det går åt mycket energi för att tillverka dem. Dit hör till exempel palmolja och rapsdiesel.

Ett annat dilemma är att, när skog huggs ned för att bli till drivmedel, mister naturen dessa trädens förmåga att ta upp koldioxid ur luften. Istället stiger halten av växthusgaser i atmosfären.

EU:s mål är att medlemsländerna ska ha ersatt fossila bränslen med minst 10 procent förnybart till 2020. Nu är frågan hur mycket som ska komma från åkrar där mat annars kan odlas. 

EU-parlamentets miljöutskott vill ha ett tak på max 5,5 procent av alla drivmedel som får ha grödor till råvara, och att EU ska rikta sitt stöd till nya slags drivmedel från råvaror som avfall eller jordbrukets restprodukter, men också alger och sjögräs, för att producera till exempel biogas.

Men om miljöorganisationer välkomnar miljöutskottets beslut, kritiseras det – inte oväntat – från dem som investerat i att tillverka det som de tycker är goda alternativ till olja och bensin. Också i Sverige.

Tidigare sa Sveriges energiminister Anna-Karin Hatt att EU-kommissionens liknande planer att begränsa bränsle från grödor skulle slå hårt mot svensk etanolproduktion. 

EU har en lång debatt bakom sig om alternativa drivmedel, och den är inte slut ännu. Frågan går till EU-parlamentet som beslutar i höst. Sedan följer förhandlingar med EU-kommissionen och med medlemsländerna, som har väldigt olika åsikter i frågan.

Under tiden fortsätter tillverkarna av bilar och drivmedel att vänta på EU:s långsiktiga regler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".