Edward Snowden misstänks för spioneri i USA. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Blandade reaktioner på Snowdens uttalande

Avslöjaren Edward Snowden tackar ja till alla asylerbjudanden från Latinamerika och ber om rysk asyl tills fri lejd från Ryssland kan garanteras. Men USA varnar för frostiga relationer.

– Jag ångrar inget, sade Snowden i ett uttalande publicerat på Wikileaks hemsida kort efter det att han träffat 13 människorättsaktivister och politiker på Sjeremetjevoflygplatsen på fredagen.

Samtidigt meddelade Snowden att han formellt accepterar alla mottagna och framtida erbjudanden om asyl och att hans "asylstatus nu är formell".

Frågan om fri lejd till Latinamerika är dock inte klar och Snowden tänker därför söka tillfällig asyl i Ryssland tills han kan resa säkert.

Ledare från det sydamerikanska samarbetsblocket Mercosur avvisade påtryckningar mot dem som erbjudit asyl och klargjorde att blocket ser på asyl som en grundläggande rättighet.

Flera ryska människorättsorganisationer och politiker har uttryckt sitt stöd för ansökan. Kreml uppgav att villkoren för att asyl ska beviljas är desamma som uppgetts tidigare: att han slutar ägna sig åt verksamhet som skadar Rysslands amerikanska samarbetspartner och relationen till USA.

– Han sade att han informerats om detta villkor och att han lätt kan acceptera det. Han tänker inte skada några amerikanska intressen eftersom han är amerikansk patriot, sade parlamentsledamoten Vjatjeslav Nikonov.

Händelserna följdes snart av en sur kommentar från amerikanska UD: Om Ryssland ger Snowden asyl skulle detta väcka "allvarliga betänkligheter" kring relationerna mellan de båda länderna. President Barack Obama sade att han skulle ta upp "betänkligheterna" per telefon med kollegan Vladimir Putin.

Snowden fick dock ett visst stöd från FN:s människorättskommissionär Navi Pillay:

– Snowdens fall har visat behovet att skydda personer som avslöjar information om frågor som har påföljder för mänskliga rättigheter, liksom vikten av att garantera rätten till privatliv.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".