George Zimmerman och hans försvarare i rätten. Foto: Joe Burbank/Scanpix.

Uppmärksammad dråprättegång avslutad

I Florida i USA avslutades på fredagen den tre veckor långa rättegången mot vakten George Zimmerman, som stått åtalad för dråp på den 17-årige Trayvon Martin förra året.

Juryn sammanträder nu  för att avgöra om Zimmerman är skyldig eller inte och i Florida uppmanar polisen till lugn när beskedet från juryn väl kommer.

”Höj din röst, inte händerna”. Det var budskapet från polisen framförs på en video på internet av två ungdomar, en vit tjej och en svart kille.

George Zimmerman arbetade frivilligt som vakt i ett bostadsområde där det varit många inbrott i Sanford, Florida i februari förra året.

En regnig kväll såg han en man med huva uppdagen som han tyckte såg misstänkt ut och följde efter honom. Det hela slutade med att mannen, som visade sig vara 17-årige Trayvon Martin sköts ihjäl av Zimmerman.

Självförsvar, hävdar Zimmerman. Dråp, anser åklagaren.

Fallet har väckt en enorm uppmärksamhet i USA.

Trayvon Martin var svart och Zimmerman beskrivs av många som vit, även om hans mamma är från Peru och han själv kallar sig hispanic.

Amerikanska TV-kanaler har direktsänt den tre veckor lång rättegången och åsikterna är starka.

Många har upprörts över att det dröjde sex veckor innan Zimmerman greps av polisen och såg som det som ett uttryck för rasism. Samma grupper väntas också ta en friande dom mot Zimmerman som intäkt på rasism.

Andra menar å sin sida att Zimmerman aldrig borde ha åtalats. Att det är uppenbart att han agerade i självförsvar och att rättegången är en politisk eftergift åt högljudd opinionsbildning.

När fyra poliser friades för att ha misshandlat den svarte Rodney King, trots att det fanns filmbevis ledde det till upplopp i Kalifornien i början av 90-talet.

Nu väntar många spänt på juryns besked i Florida. Ingen vet när det kommer. Och Sanfords polischef Cecil Smith vädjar till alla att behålla lugnet. 

– Det är en prövningens tid. Men också ett tillfälle att visa att vi kan enas på ett fredligt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".