Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Okej vägra politiker pappershandlingar

"Jag kan inte fungera politiskt"
1:48 min

Politiker kan tvingas använda läsplatta. Det är konsekvensen av en dom i förvaltningsrätten i Malmö. Domen ger kommunerna rätt att leverera alla handlingar enbart digitalt. Ett demokratiskt problem, menar miljöpartisten Christine Stafström i Trelleborg.

– Dom som har valt mig som sin representant drabbas också, för jag kan inte fungera politiskt, säger hon.

Kommunpolitiker i Sverige kan efter en dom i Förvaltningsrätten tvingas använda läsplatta för att läsa handlingar. Domen slår fast att det är lagligt att förvägra politiker papperskopior av handlingar om de istället skickas digitalt. Kritiker menar att det här är ett demokratiskt problem när folkvalda inte kan vara ordentligt pålästa inför beslut.

De flesta kommuner är igång med digitaliseringen av möteshandlingar. En del har kommit längre än andra.

I Trelleborg har nu i princip alla politiker försetts med läsplatta och samtidigt har de också slutat med de fysiska handlingarna. Och trots att det finns politiker, främst lite äldre, som har svårt att både läsa och hantera plattan vägrar man trycka handlingarna på papper. Något som exempelvis Christine Stafström menar omöjliggör hennes uppdrag som folkvald.

– Har jag inte lyckats läsa handlingarna så sitter jag alltså i kommunstyrelsen eller fullmäktige och vet inte vad det handlar om. Ändå måste jag fatta ett beslut. Det innebär ju att jag inte kan delta i beslutet, säger hon.

Men kommunen har fått stöd för den heldigitala distributionen genom en dom i förvaltningsrätten. Domen slår fast att kommunen fritt kan välja hur handlingar ska skickas till politikerna.

Moderaten Ulf Bingsgård, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, ser bara fördelar med det nya systemet och att det inte blir några undantag.

– Vi har sagt att nu går vi helt och hållet över till det digitala. Vill man ha det på papper då kan man skriva ut det hemma, säger han.

Men Christine Stafström, fritidspolitiker och pensionär, menar att hon inte har råd med egna utskrifter. Vilket i slutändan kan innebära att hon måste lämna politiken.

– Det känns ju inte bra att sitta på möten och inte kunna delta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".