Metallmagnater rikast i Ryssland

Oljemiljardärerna petas ned av metallmagnaterna i 2004 års lista över Rysslands rikaste.

Det är ryska veckotidningen Finans som sammanställt listan över landets 39 rikaste.

Alla tio vilkas förmögenhet växte snabbas förra året var metallindustrimagnater, noterar ryska veckotidningen Finans. Förra året var ett extremt vinstrikt år för metallindustrin. För de ryska giganterna beror det främst på ökad efterfrågan från Kina.

Fortfarande är det dock en kändis på toppen, engelska fotbollslaget Chelseas ägare Roman Abramovich är rikast, enligt Finans. Hans förmögenhet består till stor del av olja sen han sålt sina alumuminiumaktier till sin partner Oleg Deripaska. Deripaska äger nu ensam Rusal och ligger listtvåa med en personlig förmögenhet på motsvarande 56 miljarder kronor.

Tidigare listettan, oljeoligarken Michail Chodorkovskij har inte bara suttit hela året i fängelse utan beräknas också ha förlorat 240 miljoner dollar av sin förmögenhet i ryska statens nedmontering av oljebolag Yukos. Ändå är han fortfarande bland Rysslands rikaste män

Andra bland de tio rikaste är ägarna till Norilsk nickelkombinat.

Gemensamt för dem som blivit rika på metaller är att de olikt oljebaronerna hållit en låg profil och ogärna figurerar i pressen.

Maria Persson-Löfgren Moskva