Svenska fans under öppningsmatchen mot Danmark. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Göteborg laddar inför kvällens EM-match

"Naturligtvis ska vi vinna över Finland"
1:42 min

Sverige möter Finland i fotbolls-EM i Göteborg i kväll. Finländarna, som arrangerade EM 2009, är redan slagna när det gäller antal besökare. 136 000 biljetter är hittills sålda och det är rekord i Fotbolls-EM-sammanhang för damer. Nu laddar Sverige och Göteborg för match:

De förväntningar som kanske blev ett spöke för Sverige under premiärmatchen mot Danmark har inte mattats av. Det märks under min promenad längs Avenyn från Poseidon på Götaplatsen ner mot Stora Teatern och det så kallade FanZone.

Josef Yohanna, som vanligtvis säljer plånböcker, smycken och pryttlar från en vagn, har nu också laddat upp med en låda flaggor:

– 400 stycken. Jag tror det räcker, säger han.

Malin Hedin och Annelie Granlund Vik flanerade mellan matstånden och hade en bra uppfattning om vad som gäller fram till matchen:

– Tar en god öl, pratar med folk, laddar helt enkelt.

– Naturligtvis ska vi vinna över Finland.

Frågan är om den avklarade premiären nu gör att Sverige kan fokusera och spela ut. Förtroendet för det svenska landslaget och förbundskapten Pia Sundhage är i alla fall orubbat hos fansen:

– 4-1 blir det i kväll. Till Sverige förstås, fortsätter Annelie Granlund Vik.

Sanna Andersson, som står och säljer tröjor, har fått jobba hårt för att hitta blågula tröjor att sälja. De är slut överallt. Men hon har också ett litet hörn reserverat för de blåvita finska färgerna. De är det inte lika strykande åtgång på:

– Vi har sålt en halsduk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".