Flor de Mayo på besök i Stockholm. Foto: Sara Heyman/Sveriges Radio.

"Thirteen grandmothers" på besök i Sverige

"Vi ber för att ena folk och stärka människor"
1:35 min

Just nu pågår en något ovanlig konferens, när "International council of thirteen indigenous grandmothers" håller öppet råd på ett hotell i centrala Stockholm. De tretton mor- och farmödrarna är alla representanter för olika ursprungsbefolkningar och arbetar över kultur- och nationsgränser, bland annat för en hållbar utveckling och bevarande av gammal kunskap om naturen.

– Vi ber för att ena folk och stärka människor, unga och gamla, män och kvinnor, säger Flor de Mayo, en av de tretton kvinnorna som bjudits in till Stockholm.

I en hotellobby vid Skanstull tar just nu färgsprakande, hemvävda väskor mer plats än businessportföljerna som annars mest vistas här. Omkring 450 deltagare har kommit från hela världen för att mötas och höra de tretton äldre kvinnorna som ingår i det internationella rådet.

Flor de Mayo, ursprungligen från Nicaragua men med New York-accent, talar om bön som ett sätt att ena och stärka människor. Kvinnorna, som är från bland annat USA, Brasilien och Nepal träffas sedan 2004 på olika platser runt om i världen. Arbetet syftar till att visa vägen framåt för de kommande sju generationerna.

I Stockholm hedras samerna och alla ursprungsbefolkningar. På gästlistan finns bland annat framstående representanter för samerna och miljöaktivister, men också en svensk shaman. En av dem som ordnat konferensen är Ulla Hedenborg Wikström:

– Vi kände att det var någonting viktigt att äldre kvinnor från ursprungsfolk, som fortfarande har en levande kontakt med naturen, ställer sig upp säger: "Hallå, vi är oroliga". Vi tyckte det var så viktigt, säger Ulla Hedenborg Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".