Polisen i Indonesien kontrollerar bilar i jakten på rymlingar. Foto: Sutanta Aditya/Scanpix.

Många fångar fortfarande på flykt i Indonesien

Anti-terroriststyrka deltar i jakten
1:24 min

På ön Sumatra i Indonesien är fortfarande omkring 130 fångar på flykt efter att de gjort uppror och flytt från ett fängelse i torsdags kväll. Bland rymlingarna finns personer som är dömda för terroristbrott.

Indonesiens särskilda anti-terroriststyrka Densus 88 deltar i den intensiva jakten på högriskfångarna som rymt från Tanjung Gusta-fängelset på norra Sumatra. Fem personer dömda för terrorbrott har redan fångats in, men ytterligare fyra är på fri fot.

De våldsamma upploppen på fängelset i staden Medan startade i torsdags eftermiddag. Hundratals fångar gjorde gemensam sak och den skrala vaktstyrkan på omkring 20 man hade inte en chans.

Fängelset brändes ned till stora delar, två vakter och tre fångar dödades. Fortfarande är omkring 130 brottslingar på flykt, enligt lokala medier. De flesta av rymlingarna är dömda för drogrelaterade brott.

En av fångarna, som först flydde men senare greps, säger till tidningen Jakarta Post att upploppen var spontana men att de kommer sig av regeringens nya hårdare regler för straffreducering. Han sade också att brist på vatten och el på anstalten var en annan bidragande orsak.

Fängelset som var byggt för tusen interner hade 2 600 fångar. Att hitta nya platser för dem blir en stor utmaning för myndigheterna. Under tiden har fångarna pressats in på polisstationer i städer på norra Sumatra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".