Foto: Maya Alleruzzo/Khalil Hamra/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Han anklagas för brott

I Egypten har åklagarmyndigheten tagit emot anmälningar om brott som skall ha begåtts av den avsatte presidenten Mohamad Mursi och andra i den förra statsledningen.

Mursi anklagas för att ha bedrivit spioneri, uppmanat till att döda demonstranter och raserat den egyptiska ekonomin.

Egyptens nya makthavare sliter med att få till en regering som kan få lugnet att lägga sig. Men den avsatte presidenten Muhammad Mursi och hans anhängare ger sig inte så lätt.

En av de främsta ledarna för Mursis rörelse, Muslimska brödraskapet, har uppmanat anhängarna till nya protester på måndag. Isam al-Iryan framförde via Facebook en maning till protest "på alla Egyptens torg".

Islamisterna planerar att protestera även vid Republikanska gardets högkvarter, där över 50 personer dödades i måndags i den värsta konfrontationen mellan brödraskapet och de väpnade styrkorna sedan armén avsatte Mursi den 3 juli.

Mursi har hållits i husarrest sedan han avsattes och hans anhängare demonstrerar i stort sett dagligen. Senast i fredags gick tiotusentals Mursianhängare ut på gatorna med krav på hans omedelbara frigivning.

Sådana krav kommer också från utlandet. USA, som väntas fortsätta stödja Egypten i stor skala bland annat militärt, har instämt i dem.

Hazem El-Beblawi, som blev premiärminister i tisdags, tillbringade helgen med att träffa kandidater till ministerposterna, skriver statsägda Akhbar al-Yaum. Han sade till tidningen att huvuduppgifterna för hans övergångsregering blir att återställa lugnet, få i gång varutransporter och tjänstesektor och förbereda parlaments- och presidentval.

Uppgifter har börjat cirkulera om vilka som är påtänkta för nyckelposter i den nya regeringen, skriver Reuters.

Nabil Fahmy, som varit Egyptens ambassadör i USA, ska ha ombetts bli utrikesminister. Han har också anknytning till Amerikanska universitetet i Kairo, som är ett prestigeuniversitet.

Hani Kadri är påtänkt som finansminister. Han har en bakgrund som tjänsteman i finansdepartementet och har varit inblandad i statens förhandlingar med Internationella valutafonden (IMF).

Brottsanklagelser har framförts mot den avsatte president Mursi och en brottsutredning har inletts. Även andra medlemmar av Muslimska brödraskapet granskas, enligt en kommuniké från den egyptiska åklagarmyndigheten på lördagen. Åtta av de anmälda är namngivna, skriver Reuters.

Misstankarna uppges handla om bland annat uppvigling och misshushållning.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista