Skattebrottslingar kan slippa straff

1:16 min

Några av Sveriges största skattebrottslingar har släppts ur fängelse de senaste dagarna. Orsaken är en dom i Högsta Domstolen från i juni, som säger att skattetillägg ska räknas som ett straff.

– Det var en väldigt viktig dom, och en delvis rakryggad dom. Möjligen kan man säga att den kom förvånansvärt sent, säger Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet.

Bakgrunden är en anpassning till EU-lagstiftningen. Frågan har varit om skattetillägg, de tillägg som alla dömda skattebrottslingar i Sverige har krävts på, ska räknas som ett straff eller inte. Då Högsta domstolen slog fast att skattetilläggen är ett straff i juridisk mening, innebär det att en person som krävts på skattetillägg inte kan åtalas, eller ens utredas, för skattebrott, eftersom det vore dubbel bestraffning. På tisdag väntas en ny dom i HD, som gäller en femtioårig man som begärt att hans dom för skattebrott ska omprövas. Det skriver Dagens Nyheter idag. Utslaget kommer visa vägen för hur långt tillbaka i tiden den nya domen kommer att tillämpas. Om domen på tisdag ger femtioåringen rätt, betyder det att hundratals personer kan slippa straff, och dessutom kräva skadestånd på miljonbelopp av staten för tiden de suttit i fängelse. Eric Bylander menar att det ändå är rätt det som nu sker.

– Det skulle vara mer stötande om man inte följde regelverket från statens sida, säger han. Vi kan förvänta oss att människor gör ganska mycket för att inte betala skatt. Men vi ska alltid kunna lita på att rättsstaten, om den har gjort fel, att den då städar upp efter sig. Det kan i enskilda fall få effekter som kan uppfattas som stötande, men det handlar om vilka stötande effekter man ska välja. Och staten ska göra rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista