George Zimmerman och hans försvarare i rätten. Foto: Joe Burbank/Scanpix

Utredning om federalt åtal mot Zimmerman

I USA utreder justitiedepartementet om det finns tillräckliga bevis för att åtala vakten George Zimmerman för civilrättsliga brott i en federal domstol. Departementet utreder om det är möjligt att göra efter frikännandet nyligen i en statlig domstol. Det uppger amerikanska och internationella medier.

Zimmerman var åtalad för mord alternativt dråp på en 17-årig svart pojke, men juryn ansåg att Zimmerman agerat i självförsvar.

Den friande domen har fått kritik, bland annat av politikern och pastorn Jesse Jackson  som menar att det handlar om ras och flera organisationer som engagerar sig för svartas villkor delar hans uppfattning.

En namninsamling på en civilrättslig organisations hemsida (NAACP) med krav på ett federalt åtal fick 225 000 namnunderskrifter på bara några få timmar.

Men sedan kraschade sajten av överbelastningen, rapporterar ABC News. Vid 12-tiden lokal tid hade över 350 000 underskrifter samlats in.

NAACP - som är USA:s äldsta medborgarrättsorganisation - har också tagit upp frågan direkt med myndighetspersoner vid justitiedepartementet, rapporterar CNN.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".