Affärsmännen Ottavio Quattrocchi som dog i helgen. Foto: John Fernandes/Scanpix

Nyckelperson i Boforsaffären död

"Nu dras gardinen ned"
1:30 min

Affärsmännen Ottavio Quattrocchi dog i helgen 74 år gammal. Han misstänks ha varit en av nyckelpersonerna i den så kallade Boforsaffären i Indien på 80-talet. I Indien har hans död fått stor uppmärksamhet i medierna.

"Nu dras gardinen med all säkerhet ned över skandalen som chockade på 80-talet", skriver tidningen The Times of India.

Ottavio Quattrocchi tros vara en av de sista som kände till detaljerna kring vad som egentligen hände i Boforsaffären. Ekot avslöjade 1987 att Bofors betalat ut misstänkta mutor via bankkonton i Schweiz i samband med att företaget sålde artilleripjäser till Indien.

Quattrocchi, eller Mr Q, som han kallas beskrivs som en av de mest inflytelserika mellanhänderna i Indiens historia.

På 80-talet hade han goda kontakter i regeringen med premiärminister Rajiv Gandhi i spetsen. Hans namn fanns med i utredningen kring Boforsaffären.

1993 lyckades han lämna Indien och trots att myndigheterna försökte få honom utlämnad lyckades de aldrig. De var nära 2007 när han greps i Argentina men senare släpptes.

Fortfarande är Boforsaffären politiskt sprängstoff i Indien. Efter Quattrocchis död sade en talesperson för oppositionen att Kongresspartiet, som styr landet även i dag, inte ska tro att det här är över.

Det här är ett ärr i ansiktet på Indiens historia, sade han. Oppositionen vill att skandalen ska fortsätta att utredas trots att det gått 26 år sedan skandalen briserade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".