SEB bättre än väntat

Det har gått riktigt bra för banken SEB de senaste månaderna. Det visar kvartalsrapporten som kom i dag. Banken gör en rörelsevinst på nästan 4,8 miljarder kronor, jämfört med 3,9 miljarder samma kvartal förra året.

– Ett stabilt och väldigt bra kvartal med lite högre kundaktivitet än vad vi hade i första kvartalet, säger Annika Falkengren, SEB:s vd:

Vad säger du om att det är högre kundaktivitet?

– Jag tror att många företagskunder som var väldigt försiktiga i början av året har sakta men säkert fått tillbaka lite mer självförtroende och faktiskt gjort lite fler affärer. Så vi hoppas att vi känt bottenkänslan och ser lite mer positivt på framtiden och jag tror att det är det vårt resultat speglar.

SEB:s rörelsevinst det andra kvartalet landade på nästan 4,8 miljarder kronor, närmare 900 miljoner kronor mer än samma period förra året.

En anledning till det är att banken har fått fler kunder, både företags- och privatkunder, och utlåningen till dem ökar.

SEB tjänar också mer på att låna ut pengar. Räntenettot, alltså skillnaden mellan inlånings- och utlåningsränta ökade till nästan 4,7 miljarder kronor, jämfört med 4,5 miljarder i fjol.

Kommer nu SEB:s kunder märka av att banken går bra? Så här svarar vd Annika Falkengren på det:

– Förhoppningsvis märker kunderna av att de får bättre service och att det kommer hela tiden nya produkter och tjänster.

Men kommer man få lägre räntor och billigare kortavgifter?

– Generellt sett ser vi ju ändå att prissättningen är oerhört konkurrenskraftig och det viktigaste är att vi har nöjda kunder som känner att man kan kommunicera och logga in till banken på ett säkert sätt. Och det kostar lite pengar och det försöker se att det inte ska drabba kunden i stället.

Det blev alltså en stark kvartalsrapport från SEB. Men inför resten av året är vd Annika Falkengren lite försiktig. Ekonomin i världen är fortfarande osäker:

– Vi ska nog inte känna att det fortsätter jättepositivt. Vi får gneta och jobba hårt och ta hand om våra kunder, men konjunkturen får vi kanske inte så jättemycket draghjälp av, säger Annika Falkengren.

Summering delårsrapport SEB

                                  Kvartal 2, 2013            Kvartal 2, 2012

Räntenetto:                 4 677                           4 530

Provisionsnetto:          3 811                           3 449

Intäkter                      10 648                           9 916

Kostnader                    5 585                           5 754

Kreditförluster                291                              269 

Rörelseresultat            4 783                            3 889

Resultat per aktie          1:72 kronor                  1:35 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".