1988 var 48 procent av arbetskraften ledig i juli. 2009, två decennier senare, var siffran likadan. Foto: Robert F. Bukaty/Scanpix.

Svenskarna håller fast vid industrisemestern

1:37 min

Industrisemestern i juli är död, brukar det heta. Men det stämmer inte, visar siffror från SCB.
– Att ta semester mitt i sommaren, i stället för i augusti som andra européer, det sitter i hårt, säger Björn Lindgren, ekonom på Svenskt näringsliv.

Vi är mitt i djupaste juli och den förmodligen mest stängda veckan på hela året.

Tiden då Sverige delas upp i två klasser: de som har och inte har semester, de som hade tid med ett lugnt morgondopp i dag, och de som traskade till jobbet som under en novembermorgon.

De båda grupperna är ungefär lika många, visar Statistiska centralbyråns så kallade AKU, arbetskraftsundersökningar. Så har det sett ut under i flera decennier. 1988 var 48 procent av arbetskraften ledig i juli. 2009, två decennier senare, var siffran likadan.

Ryktet om industrisemesterns död är betydligt överdrivet.

Däremot är det troligt att färre företag nu för tiden stänger helt under juli, enligt Björn Lindgren på Svenskt näringsliv.

– Ju mer vårt näringsliv integreras med omvärlden, ju mer anpassar sig vårt näringsliv till att kunna leverera till kunder, och ha ett utbyte med företag i andra delar av världen.

Men Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på facket IF Metall, tror inte på någon större ändring.

– Nej, det där är ju någoting som jag hört sedan åttiotalet, att nu är det slut på det här med industrisemester. Men anledningen till att industrisemestern finns är att man på de här stora företagen behöver göra underhållsarbete. Och jag tror att det även fortsättningsvis kommer att finnas behov av att man stänger.

Och Veli-Pekka Säikkälä är förstås själv ledig.

– Jag har semester, jag kör industrisemester, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på facket IF Metall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista