Premiärminister Shinzo Abe vill att Japan ska bli, som han säger, ett "normalt" land. Foto: Nils Horner/Sverige Radio.

Val i Japan kan få utrikespolitiska följder

Abe vill få ett slut på långdragna territorialkonflikter
2:13 min

Nu på söndag går Japan till val. Hälften av platserna till parlamentets överhus står på spel och alla opinionsmätningar pekar på att det regerande Liberaldemokratiska Partiet kommer att vinna egen majoritet. För Japans ekonomi kan detta skapa arbetsro, men utrikespolitiskt kan det bli desto mer oroligare.

För den japanska högern är premiärminister Shinzo Abe ett föredöme. Han kanske inte står tillsammans med dem och ropar banzai - må kejsaren leva i 10 000 år - vid det omstridda Yasukuni-templet i Tokyo, men han besöker i alla fall templet regelbundet.

Här hyllas Japans 2,5 miljoner krigsdöda, bland dem 14 dömda krigsförbrytare.

Shinzo Abes morfar - Nobusuke Kishi - var handels- och industriminister under kriget och satt fängslad i tre år efteråt, men undgick galgen.

Nu vill Shinzo Abe att Japan ska bli, som han säger, ett "normalt" land. Han vill ändra en paragraf i konstitutionen som förbjuder Japan att delta i väpnade konflikter utanför det egna landet.

Han vill att Japan ska bli respekterat igen och han vill en gång för alla få ett slut på de territorialkonflikter som dragit ut i decennier, bland annat den kring en omstridd ögrupp i Östkinesiska Havet. På japanska heter ögruppen Senkaku, på kinesiska Diaoyu.

Kina ser, inte överraskande, just den konflikten ur ett annat perspektiv.  

– Jag vill klargöra två saker. För det första, öarna har alltid tillhört Kina. För det andra, Kina kommer aldrig att acceptera Japans försök att skriva om historien, sa  Kinas utrikespolitiska talesperson Hua Chunying.

Abe själv kontrade med att i ett tal inför helgdagen Havets Dag som inföll i måndags, med tydlig adress till Kina, tala om "säkerhet till sjöss" och vikten av att "skydda eget territorialvatten."

I Kina och Sydkorea är Shinzo Abe inte särskilt populär, men på hemmaplan har den hårda retoriken uppenbarligen slagit an en ton hos många. I en nyligen gjord opinionsundersökning tycker hela sju av tio japaner att Abe har rätt när han säger Japan inte längre behöver be om ursäkt.

Alla är dock inte imponerade av den höga svansföringen. 

– Jag vet inte vem jag ska rösta på. Vi har brist på duktiga ledare, det gäller alla de politiska partierna,  säger hemmafrun Shiho Hachizu i en intervju med Tv-bolaget TBS. 

       

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".