Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Beslut i dag om skattebrott ska gälla retroaktivt

Anpassning till EU-lagstiftningen
1:26 min

Efter att Högsta domstolen slog fast att skattebrottslingar inte kan krävas på både skattetillägg och dömas för skattebrott, kommer i dag ytterligare ett beslut från HD. Dagens beslut gäller om HD:s nya praxis ska gälla även retroaktivt.

Flera personer dömda för skattebrott har begärt att deras mål ska prövas igen och ett tiotal har släppts ur fängelse. Det är något som tyder på att domstolen anser att beslutet ska gälla även bakåt i tiden, säger Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet.

– Ja, annars är det svårt att förklara varför Högsta domstolen har låtit människor som annars skulle sitta i fängelse få gå fria innan de har avtjänat sina straff. Så det kan egentligen bara betyda det, säger Eric Bylander.

I dag klockan 8:45 kommer det vägledande HD-beslutet som gäller en 50-årig mans resningsansökan. Mannen har tidigare krävts på skattetillägg och samtidigt dömts till fängelse för bland annat skattebrott. Men i juni i år kom ett beslut i Högsta domstolen som slog fast att skattetillägget ska räknas som ett straff.

Beslutet är en anpassning till EU-lagstiftningen och innebär att en person som krävts på straffavgiften från Skatteverket inte får åtalas. Detta eftersom personen inte får straffas två gånger för samma handling. Om dagens beslut innebär att tillämpningen av lagen ska gälla retroaktivt, alltså även bakåt i tiden, får det stora konsekvenser, menar Eric Bylander.

– Då får det den effekten att tidigare domar ska betraktas som felaktiga och det innebär att personer som i och för sig gjort sig skyldiga till skattebrott felaktigt har suttit i fängelse. Då har de rätt till skadestånd och ersättning för förlorad arbetstid, säger Eric Bylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".