Stor militärövning i Ryssland - också Kina deltar

I Ryssland pågår den här veckan en stor militärövning i Fjärran Östern och Centralasien där över 160 000 man deltar. En del av övningarna sker tillsammans med Kina.

En jättelik rysk militärövning som till och med slår Sovjettidens krigsspel pågår denna vecka i Fjärran Östern och Centralasien. Och i höst övar ryssarna i Väst.

Den svenska försvarsberedningens syn att ryska övningar trots allt ännu har långt till det som var vardagsmat när Moskva var centrum i ett sovjetiskt imperium har därmed fått mothugg. En del av de pågående krigsspelen samövas dessutom med Kina vilket ger geopolitisk skrämselhicka i både Tokyo och Washington.

Arkady Moshes, programdirektör för forskningsprogrammet EU:s östra grannskap och Ryssland vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, säger att manövern visar att den ryska regeringen tar reformerna inom militären på allvar.

– Den ryska regeringen är fullständigt medveten om att det avgörande inte är den ekonomiska satsningen på de beväpnade styrkorna utan deras verkliga beredskap. Den testar man nu, man vill veta hur bra pengarna har använts, säger Moshes till FNB.

Moshes kommenterar också att internationella medier varit ganska tystlåtna om övningarna.

Den avlägsna övningsplatsen har minskat västmediernas intresse, anser han.

– Om en lika stor övning hölls i närheten av den västra gränsen skulle det väcka rädsla för krig, säger Moshes.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista