Norrman greps för planerad terroraktion

En norsk medborgare greps på tisdagen i Frankrike, misstänkt för planläggning av en större terroraktion. Det uppger det franska inrikesdepartementet.

Enligt franska medier greps norrmannen och hans franska hustru i Corrèze i mellersta Frankrike. Han betecknas som nynazist och har tidigare avtjänat ett straff i Norge för ett knivmord.

Fransk media skriver att den franska underrättelsetjänsten DCRI haft mannen under uppsikt sedan flera månader tillbaka. Han beskrivs som mycket aktiv på internet och han ska vara en av många som tog emot massmördaren Anders Behring Breiviks manifest 2011.

Polisen ska ha fattat misstankar mot mannen sedan de upptäckt att hans hustru nyligen köpte flera skjutvapen. Hustrun är medlem i en skytteklubb och skaffade vapnen helt lagligt.

På tisdagen pågick en omfattande husrannsakan på parets gård för att leta efter fler vapen och sprängämnen, uppger franska medier.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".