Det finns ingen metod att mäta antalet vildsvin i Sverige, istället mäter man hur många trafikolyckor de har varit inbladade i. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Fler vildsvin skjuts - oklart om stammen minskar

"Det går inte att lägga sig på sofflocket nu"
2:26 min

Nya siffror visar att under det gångna året har svenska jägare skjutit nästan dubbelt så många vildsvin som normalt. Svenska Jägareförbundet hoppas att det betyder att de lyckats stoppa de senaste årens snabba ökning av vildssvinstammen.

– De tidigare tre åren har vi skjutit ungefär 55 000 vildsvin i landet, i år pekar våra prognoser på att vi kommer skjuta runt 90 000 vildsvin, det vill säga inte en fördubbling, men nästan, säger Daniel Ligné, riksjaktvådskonsulent på Jägareförbundet.

Svenska Jägareförbundet håller på att summera det gångna jaktåret som tog slut den sista juni, men kan redan nu se en stor ökning i antalet fällda vildsvin. 2012 ökade vildsvinsstammen snabbt, men Daniel Ligné tror nu att de åtminstone tillfälligt lyckats stoppa tillväxten.

– Vi har nog kapat toppen på vildsvinsstammen,  men det går inte att lägga sig på sofflocket nu utan vi måste naturligtvis fortsätta jaga vildsvin, men vi har ändå kapat toppen och hejdat den fortsatta ökningen, säger han.

Johan Truvé är biolog och jobbar med viltförvaltning. Han tror också att det ökade jakttrycket har gett resultat, men att det inte räcker för att minska vildsvinsstammen.

– Tillväxten kommer inte bli lika kraftig det här året, men jag tror att vi kommer ligga kvar på ungefär samma nivå som 2012, det vill säga den kraftiga ökningen vi hade 2011-2012 kommer att bestå.

Det finns ingen metod att mäta antalet vildsvin i Sverige, istället mäter man hur många trafikolyckor de har varit inbladade i. Tittar man på dem har jakten fått effekt. Det har skett en minskning på ungefär 20 procent det första halvåret i år, jämfört med året innan. Men på sikt har vildsvinsstammen växt stadigt och Johan Truvé tror inte att den nått sin topp.

– Vi har haft en genomsnittlig tillväxt på runt 25 procent årligen och jag ser ingen anledning till att den helt plötsligt skulle avta. Vi har fortfarande områden där vildsvinen sannolikt kommer att fortsätta etablera sig.

Joachim Aaby Ericson driver en gård utanför Alvesta i Småland. Här har vildsvinen ett starkt fäste och han säger att när det varit som värst har de bökat upp grödor värda runt 200 000 kronor per år för honom. Trots att jägarna skjutit långt fler än vanligt har han inte sett någon större minskning.

– Det vi har sett i skog och mark är det fortfarande mycket suggor och kultingar, jag är rädd för att det är mycket gris fortfarande, säger Joachim Aaby Ericson.

Vad skulle man kunna göra för skillnad?

– Man ska jaga hondjur och suggor, det är den enda vägen att få ner stammen snabbt har vi märkt, säger Joachim Aaby Ericson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".