En läkare kontrollerar blodtrycket med en blodtrycksmanschett. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

13 000 britter kan ha dött till följd av dålig vård

14 sjukhus har utretts
2:15 min

I Storbritannien har vården på en lång rad sjukhus utretts. Dödstalen ska ha varit ovanligt stora, en av utredarna har hävdat att fler än 13 000 patienter dött på grund av usel vård.

– Du ska väl inte behöva säga till läkarna hur de ska göra sitt jobb men det var så det var den där kvällen, berättar Daniel Chapelle för brittiska BBC om natten då hans mamma dog av en hjärnblödning på ett av de sjukhus som nu kritiseras.

– Visst hade de uppsikt över henne, men det var eftersom vi bad om det, det är väl inte så det ska vara, fortsätter han.

Utredningen av de 14 sjukvårdsområdena tillsattes efter avslöjanden om vanvård vid ett av sjukhusen. Det är de områden med högst dödstal som nu undersökts och rapporten konstaterar omfattande vanvård på sjukhusen och att de myndigheter som skulle övervaka vården brustit i sitt uppdrag och till och med försökt dölja en del missförhållanden.

Dessutom, konstaterar rapportförfattaren, finns det ett tydligt samband mellan antalet anställda och dödstalen. Därför rekommenderar han att regler om minimibemanning införs på sjukhusen. Hälsoministern Jeremy Hunt skyller på den tidigare Labourregeringen, som enligt honom prioriterade mål och sitt rykte framför patienterna.

Men Labours tidigare hälsominister, Andy Burham, ifrågasätter siffran på 13000 döda och menar att felet är den nuvarande regeringens som genomfört en stor omorganisation av den allmänna sjukvården och dragit ned på personalen.

Elva av de fjorton sjukvårdsområdena har nu satts under förvaltning och samtliga har ett år på sig att förbättra vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".