Israel reagerar med ilska över nya EU-riktlinjer

1:33 min

Enligt nya riktlinjer från EU ska ingen i Israels bosättningar ska få del av EU:s stöd till bland annat forskning och olika organisationer.

De är de begränsningar som EU vill ha i kommande avtal med Israel som väcker starka reaktioner.

Enligt de nya riktlinjerna ska det tydligt framgå att avtalen inte gäller den ockuperade Västbanken, eftersom det inte är en del av Israel. Detta ska gälla avtal som träder i kraft från 2014, men redan från fredag ska riktlinjerna användas i kommande förhandlingar.

Israeliska  samarbetsprojekt med EU ska alltså förekomma inom de gränser som gällde före 1967 och inte i östra Jerusalem, Västbanken eller på Golanhöjderna.

En EU-talesman i Tel Aviv säger enligt nyhetsbyrån AP att reglerna framförallt gäller stipendier och priser, men också lån till olika organisationer, forskare och utvecklingsprojekt -  men inte privata företag. Medan andra tolkar det som att även företag kan påverkas av EU-reglerna.

Reaktionerna i Israel är mycket starka och upprörda. Enligt tidningen Haaretz tolkar Israeliska myndigheter detta som att det kan bli tvärstopp i samarbete mellan Israel och EU-länderna kring det mesta, eftersom Israelerna i så fall skulle tvingas erkänna att Västbanken inte är del av Israel.

Men palestinier välkomnar de nya reglerna. Detta är början på en ny era, sa den palestinska politikern Hanan Ashrawi på tisdagen.

EU kommissionen hävdar att de nya reglerna  kommit till som följd av EU:s redan välkända hållning att bosättningarna bryter mot internationell lag.

Annika Digréus, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista