Nygammal ordförandestrid inom KDU

Inför årets riksmöte vill delar av KDU, det kristdemokratiska ungdomsförbundet, lansera en nygammal utmanare till ordföranden Erik Slottner, nämligen den mer värdekonservative Andreas Olofsson som förlorade striden om ordförandeposten i fjol.

Andreas Olofsson förlorade med knapp marginal vid förra riksmötet. Nu säger han att han ställer upp om han blir nominerad av valberedningen.

– Det har uttryckts ett missnöje med den politiska inriktningen. Det är detta det handlar om helt och hållet.

Jämn kamp i fjol
Det väckte stor uppmärksamhet när den öppet homosexuelle Erik Slottner för mindre än ett år sedan valdes till ordförande för kristdemokratiska ungdomsförbundet. Med bara två rösters övervikt plockade han hem segern före den mer värdekonservative Andreas Olofsson, som vill betona det kristna arvet inom kristdemokratin.

Slottner har en mer liberal syn på familjefrågor och aborter och säger att han vill att partiet ska förnya sig. I motsats till utmanaren Olofsson vill Slottner ha könsneutralt äktenskap.

Missnöje bland distrikten
Striden skulle vara avgjord men det senaste halvåret har läget förändrats, säger Andreas Olofsson.

– Missnöjet har växt. Människor har kontaktat mig och ber att jag ska stå till förfogande. Jag sa då att jag inte vill ha en ny ordförandestrid, men ni får nominera mig till valberedningen som en helt normal naturlig process i en demokratisk organisation.

Enligt uppgifter till ekot är det just det som har hänt. Flera distrikt har nominerat Andreas Olofsson till valberedningen som ny ordförandekandidat inför riksmötet i maj.

Slottner besviken
Olofsson säger att missnöjet med Slottner bland annat handlar om att han vill öppna för Turkiet som ny medlem i EU, om att han inte har drivit familjefrågor och att han sa att pastor Åke Green hade gjort sig skyldig till hets mot homosexuella, något som han sedan tog tillbaka efter kritik inom partiet.

Erik Slottner själv är besviken på att Olofsson ställer upp på en ny strid om ordförandeskapet.

– Distrikt får nominera hur de vill men det är klart att man inte vill att en viceordförande öppet säger att han står till förfogande. Det blir väldigt konstigt att arbeta på det sättet. Jag tror inte att missnöjet finns, jag känner stöd och jag hoppas att få fortsätta som ordförande över valet 2006, säger Erik Slottner.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se