Minskad vinst för Nordea

"Det är konkurrens, det ser man ju tydlig"
1:27 min

Det går bra för Nordea, som är Nordens största bank. Rörelseresultatet för det andra kvartalet är drygt 9 miljarder kronor.

Men trots de goda tiderna kan bankens vd Christian Clausen inte lova att bolåneräntorna sänks.

– Nu har vi redan sänkt räntan mycket mer än Riksbanken har sänkt sin ränta. Vi har redan tagit ner den räntemarginal som byggdes upp under krisåren, när vi hade mycket högre upplåningskostnader. Nu tar vi ner marginalen igen. Så på det sättet speglar det utvecklingen på finansmarknaderna, säger han.

"Det pågår inget räntekrig", sade Nordeas Sverigechef Lennart Jacobsen vid onsdagens presentation av delårsrapporten. Men borde det inte göra det?

 – Det ska inte vara krig i Sverige, det tycker jag inte. Men det är ju konkurrens, det ser man ju tydlig.

Något krig om bolånekunderna vill inte Nordeas vd ha. Han hävdar att det finns en reell konkurrens mellan bankerna och framför allt när svenskarna granskar och jämför bolåneräntorna.

Det var en mycket nöjd vd som presenterade kvartalsrapporten i dag. Den visar en stabil vinst, minskade kostnader och att nya kunder strömmar till.

Det största orosmolnet framöver är den ekonomiska krisen i Europa.

– Det är osäkerheten som råder i Europa makroekonomiskt och de mycket låga räntorna. Någon kanske tycker att de låga räntorna är bra. Men det är ju inte bra för ekonomin. Det tyder på mycket låga förväntningar på tillväxt framöver. Det är bättre att vi har lite högre räntor, lite mer tillväxt och lite mer aktivitet på markanden. Jag är bekymrad för att Europa inte visar tillväxt. Det går lite bättre i Norden, men Europa ser inte särskilt bra ut, säger Christian Clausen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".