rui

Kriget i Syrien hotar att spridas

al-Assad-anhängare dödad i Libanon
1:09 min

Kriget i Syrien hotar att sprida sig i regionen, speciellt till grannlandet Libanon. Där dödades i natt en välkänd politisk debattör som stödjer den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Det var mitt i natten när journalisten Mohammed Jemo kom hem till sitt hus i kuststaden Sarafand, cirka tio mil söder om Libanons huvudstad Beirut.

Hans fru Younis som fortfarande stod utanför huset berättar för den libanesiska tidningen Daily Star att hon hörde skottlossning, men trodde att det kom från en annan plats. När hon sprang in i huset hittade hon maken död i vardagsrummet.

Mohammed Jemo var en välkänd supporter till den syriske ledaren Bashar al-Assad. Han har jobbat för syrisk statlig media som kommentator och var ofta med i samtal om Syrien i arabiska TV-kanaler där han starkt stödde den syriska regimen.

Libanon, som sedan det långa inbördeskriget på 70- och 80-talet är ett sammansatt land med stora inre spänningar, har efterhand alltmer börjat dras in i kriget i Syrien, en spridning som skulle hota freden i hela regionen.

En av de starkaste grupperingarna i Libanon, den prosyriska armén Hezbollah strider öppet tillsammans med Bashar al-Assads styrkor inne i Syrien. Det är ett viktigt skäl till att den syriska miltiären vann striden om gränsstaden Qusayr i början av juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".