Torkan gör brandfaran i skog och mark extra stor. Foto: SR P4 Väst

SMHI varnar för stor brandrisk

Ovanligt lite regn i juli
2:14 min

SMHI varnar för stor brandrisk i skog och mark på många håll i Götaland och Svealand. Det är mycket torrt i markerna.

Sedan tidigare råder eldningsförbud i stora delar av Skåne och i hela Blekinge län. På SMHI:s brandriskkarta framgår att det i delar av Skåne och Svealand är extremt torrt.

I hela Götaland och Svealand är det i allmänhet torrt eller mycket torrt.

Enligt SMHI har det kommit mindre regn i juli än normalt framförallt i sydvästra Götaland och östra Svealand.

– Det har ju varit ganska lite nederbörd hittills i år och det är stor eller mycket stor risk för bränder i skog och mark. Främst i delar av Skåne, Blekinge, södra Småland och även i östra Svealand. Men även i stora delar av Götaland, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Vad är det allmänheten bör tänka på?

– Man ska ju vara försiktig om man ska grilla till exempel, eller om man röker eller använder tändstickor. Också om man arbetar med något som skapar gnistor så får man vara försiktig, för det är väldigt lätt att det tar eld. Det finns inte så mycket fukt som dämpar, och därför sprider det sig lätt.

I Götaland väntas det torra vädret hålla i sig, och de torra områdena breda ut sig ännu mer. Östra Svealand kan till helgen få kortvarigt regn.

– Men sedan torkar det upp igen, och då återkommer brandfaran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".