Razzia mot högerextremister i Europa

Insatsen inleddes i gryningen
1:08 min

Polis i flera europeiska länder har i dag genomfört razzior mot misstänkta högerextremister. Lägenheter och kontor i Schweiz, Nederländerna och Tyskland har genomsökts efter bevismaterial för misstänkta attentat mot Tyskland.

I centrum för misstankarna står sex personer som enligt tyska riksåklagaren ska ha haft som mål att avskaffa det politiska systemet i Tyskland. De beskrivs som ett så kallat Varulvs-kommando – inspirerat av nazisterna under andra världskrigets slut.

Några konkreta planer på attentat är inte kända, men enligt åklagaren har männen gjort förberedelser för att skaffa vapen och sprängmedel. Syftet med razzian, som inleddes tidigt i morse, var att samla in bevismaterial för den pågående förundersökningen. Några gripanden har inte gjorts.

Huvudmisstänkta är enligt medieuppgifter två män från Schweiz som sitter häktade sedan tidigare. Deras celler genomsöktes i dag. Den ene, en 24-årigman, beskrivs som övertygad nynazist med Hitlers porträtt intatuerat på bröstet. Han misstänks för mordförsök.

Razzian väckte genast spekulationer om kopplingar till den tyska nynazistiska terrorgruppen NSU, där rättegången mot en av ledarna pågår just nu för morden på tio personer. Men enligt de uppgifter som hittills framkommit finns inga sådana kopplingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".