Myndigheterna i Panama har hittat ytterligare två containrar med vapen. Foto: Rodrigo Arangua/Scanpix.

Nordkorea kräver att Panama släpper fartyget

Nordkoreanska UD säger att de kubanska vapen som beslagtagits från fartyget Chong Chon Gang i Panamakanalen är en del i en laglig affär, och kräver att skeppet med besättning omedelbart släpps.

– Lasten är inget annat än gamla vapen som ska skickas tillbaka till Kuba efter att de reparerats enligt ett legitimt kontrakt, sade landets utrikesminister enligt den statliga nyhetsbyrån. Han tillade att myndigheter i Panama omedelbart bör vidta åtgärder så att besättningen och skeppet kan släppas utan fördröjning.

Kubas utrikesdepartement har uppgett att vapenfyndet på fartyget bland annat är luftvärnsvapen, demonterade raketer och två MiG-21-plan. Allt ska vara tillverkat i Sovjetunionen och ska tillbaka till Kuba efter reparationerna.

Men Panamas säkerhetsminister Jose Raul Mulino vill att FN undersöker materialet:

– Säkerhetsrådet måste sända experter, säger han.

Myndigheterna i Panama har nu också hittat ytterligare två containrar med vapen utöver de två som först upptäcktes. Transporten kan vara ett brott mot FN-sanktionerna mot Nordkorea.

USA kommer att ta upp ämnet med Havanna "mycket snart", sade en talesman för amerikanska UD på onsdagen.

Enligt Panama hittades vapnen gömda under sockersäckar. Landet uppgav också att kaptenen försökte ta livet av sig och att besättningen gjorde myteri i samband med att båten genomsöktes.

Facktidskriften Jane's Defence Weekly skriver att allt tyder på att man försökt att dölja vapnen för omvärlden.

Ekot/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".