"FN:s misslyckande i Syrien en skamfläck"

1:50 min

I USA har den blivande FN-ambassadören Samantha Power frågats ut av senaten. Power kritiserade FN för att ha gjort för lite i Syrien, samtidigt som hon sa att det skulle bli en mycket prioriterad uppgift för henne att visa stöd för Israel.

– USA har ingen bättre vän i världen än Israel. Vi delar grundläggande värderingar, ändå antar FN hela tiden resolutioner som ensidigt fördömer Israel.

Att visa stöd för Israel var det som Samantha Power själv lyfte fram som det viktigaste för henne i sitt nya jobb som FN-ambassadör när hon i går kväll frågades ut av den amerikanska senaten.

President Obama har föreslagit henne, senaten godkänner och hon väntas få ett brett stöd.

Power har tidigare arbetat i flera olika positioner åt Obama. Innan dess var hon journalist och fick det fina Pulizer-priset för en bok om folkmord för i början av 2000-talet.

I utfrågningen var hon också mycket kritiskt mot att FN inte gjort mer för att få stopp på inbördeskriget i Syrien.

– Ett misslyckande som historien kommer att döma hårt, sade hon.

USA har på egen hand tränat oppositionella grupper som slåss mot den syriska regeringen.

För en månad sedan lovade president Obama att det också skulle bli fråga om vapenhjälp.

Ännu har inga vapen levererats, men den amerikanska regeringen står i daglig kontakt med de oppositionella grupperna.

En politik som stämmer väl överens med det som Samantha Power gav uttryck för i utfrågningen. Om FN inte kan fatta beslut om att sanktionera våld i besvärliga fall, ja då kan den amerikanske presidenten självklart göra det, i USA:s intresse, enligt henne.

– Om amerikanskt säkerhet hotas och FN inte kan sanktionera våld, och presidenten anser att det behövs våld så kan han självklart göra det, sa USA:s blivande FN-ambassadör Samantha Power.

 

 

Pontus Mattsson, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista